Er du en fare i trafikken?

Av: Omana Bender | Publisert: 15.09.2015 | Kategori: Søvn

Søvnmangel gir deg redusert konsentrasjonsevne – og selvfølgelig slitsomme dager det er vanskelig å holde øynene oppe. Det kan være at du dupper av på jobb, eller når du kommer hjem og ligger i sofaen. Men setter du deg bak rattet i denne tilstanden, kan resultatet bli katastrofalt.

Fra januar til august i år har 82 mennesker mistet livet i trafikkulykker i Norge. Det viser tall fra Statens Vegvesen. Studier viser at overdreven trøtthet er en vanlig årsak, og i følge Transportøkonomisk Institutt sovner omtrent 100 000 norske bilførere bak rattet årlig. Faktisk har hele 44 prosent av norske bilførere en gang sovnet ved rattet.

Fra januar til august i år har 82 mennesker mistet livet i trafikkulykker i Norge

Søvnproblemer kan gi promille

Kjøring i beruset tilstand utgjør en stor del av ulykkesstatistikken, og konsekvensene av promillekjøring omfatter bot, betinget- og ubetinget fengsel eller ulike kombinasjoner av disse. Men den verste konsekvensen vil være samvittigheten for å ha tatt en annens liv.

Du ville neppe satt deg bak rattet etter å ha konsumert alkohol, så hvorfor gjøre det når du er i tåka grunnet søvnproblemene dine?

Den verste konsekvensen vil være samvittigheten for å ha tatt en annens liv

Mange opplever at de får «dagen derpå»-følelse etter for lite eller dårlig søvn. Det er ikke uten grunn – for visste du at søvnløshet kan gi deg promille? Tall fra NAF tilsier at 18 timer uten søvn gir en promille på 0,5 – noe som er godt over grensen for promillekjøring.

Søvnapné kan være årsaken

Studier viser at søvnapné er en del stor del av trøttheten – faktisk er risikoen så mye som sju ganger større for å være innblandet hvis du lider av søvnapné. Mange er udiagnostiserte og derfor uvitende om at de utgjør en fare i trafikken – både for seg selv og andre trafikanter.

Helsekrav som er fastsatt i førerkortforskriften må være oppfylt for at du skal ha rett til å kjøre motorvogn i Norge, og Helsedirektoratet jobber for å skjerpe inn rammene for dette.

Mange er udiagnostiserte og derfor uvitende om at de utgjør en fare i trafikken

Men søvn er ikke bare en viktig faktor i trafikkulykker. Stress og ulykker på arbeidsplassen kan også være konsekvenser av søvnproblemer. Å være trøtt på jobb et par ganger går som regel greit, men på arbeidsplasser som krever konsentrasjon kan det være fatalt – som for eksempel i prosessindustrien, sykehus og transport.

Sovetablettene kan gjøre deg mer trøtt

Selv om mange tror at løsningen for søvnproblemer er å få utskrevet innsovningstabletter fra legen, kan mange sovepiller dobler risikoen for trafikkulykker. Men visste du at det finnes andre alternativer for å bedre søvnkvaliteten din – helt uten bivirkninger?

Døgndose

Anbefalt døgndose er 2 kapsler. 60 kapsler per pakke (1 mnd forbruk)

Innhold per døgndose (DD):

  • Melissa Officinalis 220 mg
  • Chamomilla Recutita 200 mg
  • Humulus Lupulus 200 mg
  • Biotin 225 μg *450%
  • Vitamin B12 9 μg *360%

* = prosent av referanseverdi

Sleepwell Forte er et helt naturlig urtetilskudd som gir deg bedre innsovning og god søvnrytme. Preparatet skaper ikke avhengighet, samtidig som du er kvikk og opplagt morgenen etter.

Sleepwell Forte har mange fornøyde kunder med gode erfaringer. For 149 kroner kan du også få hjelp med søvnproblemene dine – og vite at du trygt kan sette deg bak rattet uten at du er en fare for deg selv og andre.