Søvnapné kan ramme alle – også deg!

Av: Omana Bender | Publisert: 15.09.2015 | Kategori: Søvn

Opplever du snorking, stadige oppvåkninger og observerte pustestopp i løpet av natten? Eller er vektproblemer, hyppige toalettbesøk, hodepine,  konsentrasjonsvansker og unormal trøtthet om dagen et problem? Da er det fare for at du har søvnapné.

Forekomsten av korte pustepauser under søvn er nokså normalt. Apné betyr “ikke pust”, og med søvnapné opplever du pustestopp som varer i over ti sekunder. Det er varigheten og antallet i løpet av natten som definerer om det er snakk om sykdom. Diagnosen forutsetter at du har minst fem kortvarige pustestans per time – i alvorlige tilfeller kan de forekomme 30 ganger i timen.

To typer av søvnlidelsen

Søvnapné er mer vanlig enn du tror, og alle kan lide av det. Selv om det både forekommer hos barn og unge, er det vanligst blant middelaldrende og eldre. Vi skiller mellom to hovedtyper:

 • Sentral søvnapné

Pusten går automatisk fordi hjernen hele tiden sender ut signaler som fører til at du puster. Det er sjelden noe feil på disse signalene, men ved sentral søvnapné er det feil i sentralnervesystemet – altså hjernen. Denne typen ses oftest hos eldre, ved hjertesvikt eller etter et slag, og har sammenheng med skader i hjernen eller nervebanene.

 • Obstruktiv søvnapné

Obstruktiv betyr hindrende – og er den vanligste typen av søvnapné. Det skyldes at luften hindres på vei inn og ut av lungene. Muskulaturen i nese, munn, svelg og hals er avslappet under søvnen, og hos enkelte blir muskelspenningen så lav at svelget klapper sammen, og blokkeres i noen øyeblikk. Dette kan føre til at du våkner med en gispende lyd. Det er klart om dette oppstår flere ganger i løpet av natten får du for lite søvn, og et urolig søvnmønster.

Alvorlig søvnapné blir ikke bedre av seg selv, og det er derfor viktig å få behandling

Vanlige grunner til søvnapné kan være fysiske faktorer som skjev neseskillevegg og store svelgmangler og polypper. Genetiske faktorer kan også spille en rolle, for eksempel liten, underdanig hake, smal nese, bred hals og nakke.

Dersom det oppdages søvnapné i familien, kan det være en idé å være oppmerksom på de andre familiemedlemmene.

Behandling av søvnapné

Alvorlig søvnapné blir ikke bedre av seg selv, og det er derfor viktig å få behandling. Det finnes forskjellige måter å behandle sykdommen på, og hvilken type du trenger bestemmes blant annet av graden av sykdom, alderen din, andre sykdommer som hjerte- og karsykdommer, og andre fysiske hindre.

 • CPAP-behandling

Dette er den mest effektive behandlingen – både for moderat og alvorlig søvnapné. Denne behandlingen går ut på at du sover med maske, eventuelt nesepute, som via en slange og kompressor skaper et lufttrykk som holder de øvre luftveiene oppe.

 • Søvnapnéskinner

Disse holder underkjeven noe fremskutt under søvn, og dermed hindres tungen i å gå bakover og blokkerer luftveiene.

 • Kirurgiske inngrep

Ved behandling av barn med søvnapné er det vanlig med slike inngrep, ofte på grunn av forstørrede mandler eller polypper. Andre typer kirurgi kan forekomme i spesielle tilfeller ved fysiske hindre, men er svært uvanlig.

Forbedre søvnkvaliteten med enkle grep

Døgndose

Anbefalt døgndose er 2 kapsler. 60 kapsler per pakke (1 mnd forbruk)

Innhold per døgndose (DD):

 • Melissa Officinalis 220 mg
 • Chamomilla Recutita 200 mg
 • Humulus Lupulus 200 mg
 • Biotin 225 μg *450%
 • Vitamin B12 9 μg *360%

* = prosent av referanseverdi

Hvis du har søvnapné kan du gjøre følgende på egenhånd:

 • Slutt å røyke, hvis du gjør det
 • Gå ned i vekt ved å mosjonere og endre kostholdet
 • Reduser alkoholinntaket
 • Sov regelmessig, og forsøk og legge deg og stå opp til omtrent samme tid hver dag

I tillegg bør du unngå å bruke reseptbelagte sovetabletter da disse kan forverre søvnrytmen. Et godt alternativ for å bedre søvnkvaliteten er å bruke et naturlig preparat som Sleepwell Forte. Urtetilskuddet har positive effekter på kroppen og hjernens evne til å falle i søvn.

Et godt alternativ for å bedre søvnkvaliteten er å bruke et naturlig preparat

For 149 kroner kan du også prøve naturpreparatet som har hjulpet tusenvis av nordmenn med søvnproblemene sine.